Ajuntament de Barcelona

Diabòlica de Gràcia

Categoria: 
Cultura Popular
Mes: 
Dimecres, 27 Gener, 2016

Els Diables de Gràcia van nèixer l’any 1979, recuperant una tradició secular que tan sols havia sobreviscut als nuclis rurals, principalment a les comarques de l’Alt Camp, el Garraf, el Berguedà i el Penedès. Des del 1980 al 1981 els Diables de Gràcia es consoliden com a grup cultural de barri, adscrit al Centre Cívic de Gràcia: “L’Artesà”.

 

Tantmateix, l’any 1982, la Colla de Diables de Gràcia es divideix en dos grups, fruit de la dialèctica entre les tendències tradicionals, en les que prevalia el sentit litúrgic d’aquest costum, que generaria la Colla Vella de Diables de Gràcia, i els nous corrents que apostaven per la incorporació de la dona a la colla, la participació en els anomenats “correfocs” i el plantejament d’un enfocament més espectacular en els jocs de foc i pólvora.

 

El nou grup, que inicialment s’anomena Colla Jove de Diables de Gràcia, rep el nom definitiu de Diabòlica de Gràcia l’any 1984, i pretén conjugar l’esperit crític dels Diables tradicionals amb una nova configuració estètica del costum. Així destaca el sentit d’adaptabilitat participativa en funció del tipus d’acte cultural que es pretengui desenvolupar. La pólvora, el foc, el soroll i la llum, però, continuaran prevalent com a símbols característics de la rebel·lia tradicional que els orígens d’aquest costum estableixen. Així mateix, les processons de foc inicials es combinaran amb mostres més dinàmiques com ara són les cercaviles i els correfocs.

 

Amb el pas dels anys, la Diabòlica de Gràcia s’ha consolidat en el si de la vila, participant en la majoria dels actes culturals de caire festiu del barri així com també també realitzant actuacions a la resta del territori català.

 

Som la Diabòlica de Gràcia, una entitat de foment de la cultura popular sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica i seu a la Violeta de Gràcia.

 

Actualment, i desprès de 30 anys de rodatge i funcionament, la colla compta amb una setantena de membres associats en una de les dues seccions: Cremadors i Tabalers.