Ajuntament de Barcelona

Bastoners de Gràcia

Categoria: 
Cultura Popular
Mes: 
Dimarts, 1 Desembre, 2015

La colla de Bastoners de Gràcia

 

La colla de Bastoners de Gràcia va començar a funcionar a la tardor de l'any 81. Era un petit grup de gent -nois i noies- disposat a recuperar per el barri el ball de bastons i mostrar-lo al carrer.

 Picar bastons és una tradició existent a la Vila de Gràcia desde fa molts anys i amb aquest bagatge i coneixença de tonades bastoneres pròpies de Gracia -El Virolet-, comença la colla a assajar amb la il·lusió e reviure-les i de demostrar que el folklore popularno es perd així com així sempre que hi hagi ganes de treballar per mantenir-lo.

 Durant aquests anys, des de la nostra primera actuació a Teià en una trobada de Cantaires Muntanyencs, allà pel maig de 1982, hem participat molts cops en les Festes de la Mercè, en la inauguració dels Mundials de Futbol del 82, en les Trobades Nacionals de Bastoners de Catalunya, a França i a pobles d'arreu de Catalunya.

 I és clar, cada any hem sortit puntualment per la Festa Major de Gràcia, juntament amb els Gegants, els Diables i el Drac de Gràcia.

 Actualment la Colla de Bastoners de Gràcia, està formada per una vintena de membres que ballen en conjunt acompanyats per una colla de grallers.

 El repertori de balls està format per una sèria de dances que ells mateixos han anat creant a partir de músiques popular recollides del País Basc i altres cedides de pobles de Catalunya com ara el Ball de Mioà. Dins d'aquest repertori hi consta El Virolet recuperat per la Colla de Bastoners de Gràcia.

Ara, tenim tota la intenció de continuar 20 anys més ballant bastons, al só del toc de gralla i caixa i de veure definitivament arrelada a Gràcia aquesta tradició tant nostra.